vineri, 24 octombrie 2008

Guvernul privat


O initiativa minunata! Business Standard a lansat "Guvernul privat"! La prima vedere pare un joc de rol, dar daca intam in detaliu realizam importanta acestui proiect.

Proiectul “Guvernul Privat” este structurat în următoarele teme de discuţie: infrastructură, educaţie-piaţa muncii, sănătate, turism, fiscalitate, administraţie publică, mediu-energie, agricultură, decalajul rural-urban şi cercetare-dezvoltare. Acestea vor face obiectul dezbaterilor în grupuri de lucru specializate, alcătuite din oameni de afaceri, top manageri, consultanţi şi experţi din societatea civilă.

Obiectivul proiectului constă în conturarea unor soluţii concrete la problemele structurale ale României, venite din partea comunităţii de business (economia “reală”). Concluziile dezbaterilor găzduite de Business Standard şi Money Channel vor fi cumulate într-un document - un program alternativ de guvernare - care va fi pus pe masa viitorului executiv.

Mediului de business i se datorează evoluţia pozitivă a României din ultimii şapte-opt ani şi faptul că economia românească este în momentul de faţă performera Europei la creştere economică, cu un avans de 9%. “Profitul”, “eficienţa”, “orientarea către rezultate” sunt termeni ce pot fi împrumutaţi din business în administraţia publică. În plus, oamenii din mediul din afaceri deţin expertiza în domenii prioritare pentru economia românească.

Business Standard crede că mediul de afaceri poate oferi soluţii pragmatice pentru a genera profitul public şi a plasa România pe orbita modernităţii. Te invităm să contribui şi tu la această schimbare - cu propuneri concrete şi fezabile, dar şi suficient de curajoase încât să transforme decisiv România.

Vizitati http://guvernulprivat.standard.ro/!

O seara minunata,
Cristina




sâmbătă, 18 octombrie 2008

Busola politica

Busola politica este un instrument al societatii civile prin care se doreste cresterea nivelului de cultura politica a cetatenilor. El a fost lansat pentru prima oara in Olanda, unde quiz-ul a fost completat de aproape 2 milioane de utilizatori. Modelul a fost extins cu succes in Marea Britanie, Franta, Belgia, Germania, Suedia si Bulgaria, precum si in Statele Unite.

Busola politica se doreste a fi un instrument pe care publicul sa il utilizeze pentru a deslusi viata politica de dincolo de perdele de fum create de catre partidele politice pentru a-si ascunde actiunile. Este un instrument care vine in intâmpinarea nevoii oamenilor de a se orienta in jungla din viata politica autohtona, caracterizata de demagogie, declaratii ambigue, scandaluri si diversiuni generate de politicieni cu scopul de a distrage atentia cetateanului de la adevaratele probleme. Dincolo de toate acestea, ramân optiunile politice ale partidelor, solutiile pe care actorii politici le intrevad pentru rezolvarea problemelor societatii noastre si pe baza carora cetateanul responsabil se va ghida in conturarea optiunilor politice proprii.



Dificultatile pe care le-am intâmpinat in identificarea pozitiilor unor partide la unele dintre temele prezentate in quiz s-au constituit in doua categorii. In primul rând este vorba de lipsa de consistenta in actiunile liderilor partidelor, care in unele cazuri au avut declaratii in contradictoriu unii fata de ceilalti (in cadrul aceluiasi partid). Aceasta problema o intâmpina in deosebi partidele mari. Cea de-a doua categorie se refera la cazurile in care s-a constatat lipsa efectiva a unei pozitii fata de un subiect, fie el si de o reala importanta pentru societatea româneasca. In aceasta categorie intra in special partidele mici, care fie au evitat, fie nu au fost interesante sa ia atitudine fata de unele dintre problematicile de actualitate pentru România. Din aceasta perspectiva, speram ca Busola Politica sa contribuie la stimularea dezbaterilor inter dar si intra-partinice in vederea conturarii unor pozitii clare, care sa vina in intâmpinarea nevoii cetateanului de a intelege cu usurinta programul politic al fiecarei formatiuni politice.



Busola politica a colectat pozitiile partidelor si le compara cu ale publicului pentru a prezenta actorii politici cu viziunea cea mai apropiata (dar si cea mai indeparatata) de a fiecarui utilizator, in urma unui exercitiu bazat pe:

Echidistanta

Busola politica este un proiect initiat in România de catre Institutul European pentru Democratie Participativa – Qvorum, organizatie non-guvernamentala si independenta din punct de vedere politic. Quiz-ul on-line nu doreste sa sugereze publicului sa voteze cu un partid anume, ci este un mijloc prin care se incurajeaza cetatenii responsabili sa se exprime asupra chestiunilor de importanta pentru ei. In acelasi timp, quiz-ul informeaza cetatenii despre felul cum se pozitioneaza partidele pe temele cu adevarat importante pentru societatea româneasca.

Transparenta

Busola politica isi propune nu numai sa arate utilizatorilor care sunt partidele care se apropie cel mai mult de viziunile lor, ci sa si demonstreze cum s-a ajuns la acest rezultat. Pentru a evita orice fel de critici cu privire la rezultatele testului, BP afisaza, la finalul testului, detalii referitoare la modul in care s-a construit rezultatul, prezentând comparativ pozitiile partidelor si pozitia utilizatorului la fiecare dintre intrebari.

Rigurozitate

Succesul acestui demers depinde intr-o mare masura de rigurozitatea sa. In acest sens, echipa care a implementat Busola politica in România a imbinat abordarea academica cu experienta in societatea civila pentru a adapta acest instrument situatiei politice autohtone. Metodologia colectarii datelor include o documentare temeinica ce a vizat actiunile partidelor, voturile din Parlament, initierea sau sprijinirea propunerilor legislative, declaratiile si luarile de pozitie oficiale. Rezultatul documentarii a fost coroborata cu interogarea liderilor partidelor politice, care au avut posibilitatea de a aduce completari constatarilor facute de echipa Busolei Politice cu privire la pozitionarea partidelor pe temele ce fac obiectul cercetarii. Ulterior acestor faze, pentru a creste relevanta rezultatului s-au eliminat din quiz acele intrebari la care pozitionarea tuturor partidelor a fost (aproape) identica sau la care majoritatea partidelor nu s-au exprimat deloc, fiind selectate doar intrebarile la care partidele s-au pozitionat diferit.

Linkuri catre site-uri similare:

www.politicalcompass.org
www.votematch.co.uk
www.speakout.com/VoteMatch
www.votematch.net/sw/app.html
www.sitoyen.fr/mon-vote-a-moi/mon-vote-a-moi.php
www.politest.fr/questionnaire/page1.php
www.kieskompas.nl/page/Home/1/en/content.html

marți, 14 octombrie 2008

Statul finanteaza jumatate din Start-up

Daca aveti o idee de afacere, dar nu aveti suficienti bani pentru a o pune pe picioare, Ministerul IMM-urilor va poate oferi maximum 60.000 de lei, reprezentand 50% din proiectul de investitii pentru infiintarea companiei, prin intermediul programului START pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului lor la finantare.Scopul programului este dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoasterea si gestionarea optima a resurselor, cresterea numarului de intreprinzatori de succes, stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii, precum si imbunatatirea performantelor economice a microintreprinderilor existente, prin cresterea gradului de pregatire a personalului si sporirea potentialului de accesare a surselor de finantare.

Beneficiarii pot fi tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, absolventi ai invatamantului superior sau liceal, care au obtinut un numar de 50 de puncte, ca urmare a evaluarii datelor din formularul de inscriere. Programul se va derula in doua etape. Prima consta in organizarea unor cursuri de pregatire antreprenoriala, destinate potentialilor beneficiari. In a doua parte, statul finanteaza anual cele mai bune planuri de afa- ceri, in cadrul programului START. Cursurile se vor desfasura in Bucu- resti, Brasov, Constanta, Cluj, Iasi, Timisoara, cu scopul de a oferi participantilor cunostintele si abilitatile necesare pentru a putea intocmi un plan de afaceri, cu care apoi sa participe la concursul de proiecte, in urma caruia se aleg cele care vor fi cofinantate de stat. Valoarea maxima pe care o pot obtine intreprinzatorii este de 60.000 de lei. Banii vor fi acordati din bugetul pe 2008 al Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), prin intermediul Oficiilor Teritoriale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC).

Programul se deruleaza de cativa ani, dar tinerii antreprenori nu se inghesuie sa acceseze aceste fonduri. “Anul trecut, nu am avut niciun proiect finantat, iar anul acesta avem doar unul, care este in curs de aprobare. Nu am avut multe solicitari, din patru IMM-uri care si-au depus dosarul, unul singur a avut dosarul complet, anul acesta”, spune Szasz Imelda, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Brasov.

Beneficiarii din anii anteriori spun ca unul dintre motivele pentru care nu aplica foarte multe persoane in cadrul acestui program este procesul destul de dificil de accesare a banilor. “Trebuie sa ai un proiect bine facut, iar realizarea unui asemenea proiect iti ia timp si bani. Intr-adevar, banii obtinuti de la Ministerul pentru IMM-uri mi-au fost de mare ajutor la inceput”, spune Mihai Chiteala, directorul firmei Europartner.

Datorita fondurilor nerambursabile pe care le-a obtinut in 2006, Leo Paun, directorul Fine Art, a reusit sa-si dezvolte firma, aflata la inceput de drum, la acea vreme. “Mi-au fost de mare ajutor banii. Intr-adevar, daca nu ai un proiect bine facut, nu poti accesa banii. Eu am reusit acum doi ani si, practic, mi-au folosit sa imi dezvolt afacerea”, explica Paun.

Sumele alocate pot fi utilizate atat pentru achizitionarea de active - masini, utilaje si echipamente, mijloace de transport marfuri, brevete de inventie, licente -, cat si pentru servicii de inregistrare/autorizare ca persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, intreprindere familiala sau ca societate comerciala.

Beneficiarii sunt obligati sa mentina investitia pentru care primesc finantare in cadrul acestui program o perioada de minimum trei ani dupa finalizarea investitiei, perioada in care sunt obli- gati sa asigure bunurile achizitionate si sa cesioneze in favoarea administratorului toate drepturile pe care le vor dobandi in temeiul asigurarii.

Finantarea planului de afaceri

“Beneficiarul va finanta planul de afaceri aprobat cu o contributie proprie in numerar, in cuantum de minimum 50% din valoarea estimata a investitiei, fara TVA. Nu se accepta contributie in natura. In situatia in care contributia proprie provine din credit bancar, pentru acesta se poate solicita garantarea de catre Fondul national de garantare a creditelor pentru IMM-uri.”

Ajutor financiar pentru faza de inceput a afacerii

“Am beneficiat de programul START in 2005, cand mi-am deschis propria afacere. Fondurile obtinute m-au ajutat, practic, sa imi infiintez firma, avand in vedere costurile destul de mari care sunt percepute pentru inregistrarea firmei, dar si punerea ei pe picioare, de la zero.”

sâmbătă, 4 octombrie 2008

S-a dat startul Concursului "Cele mai Bune Rapoarte Anuale - editia a 7-a"


Forumul Donatorilor din Romania anunta a 7-a editie a concursului pentru cele mai bune rapoarte anuale realizate de ONG-uri din Romania. Concursul este lansat cu scopul de a promova transparenta si responsabilitatea in cadrul sectorului neguvernamental si de a sublinia importanta informarii publicului larg cu privire la activitatile si situatia financiara a ONG-urilor.

Organizatorii incurajeaza participarea in competitie a rapoartelor anuale indiferent de marimea si bugetul organizatiei aplicante. Atat rapoartele anuale produse la tipografie cat si cele realizate cu mijloace proprii (in-house), pe suport hartie sau CDRom, sunt eligibile. Rapoartele anuale inscrise in concurs pot fi redactate in limba romana sau bilingv.

Rapoartele vor fi evaluate de catre un juriu de selectie format din reprezentanti ai organizatiilor membre ale Forumului, ai unor companii private, jurnalisti, specialisti in PR si grafica. Grila de evaluare pe fiecare categorie poate fi descarcata de pe siteul www.donorsforum.ro.

Vor fi acordate urmatoarele premii:

- premiul pentru cel mai bun raport anual realizat de ONG-uri mari (cu buget peste 100.000 de Euro),
- premiul pentru cel mai bun raport anual realizat de ONG-uri medii (cu buget intre 21.000 euro si 99.999euro),
- premiul pentru cel mai bun raport anual realizat de ONG-uri mici (cu buget sub 20.000 de Euro),
- premiul pentru raportul cu cea mai buna reflectare a activitatii de voluntariat, initiat in 2003 de Pro Vobis - Centrul National de Voluntariat. Pentru aceasta categorie centrele de voluntariat nu sunt eligibile.
- premiul pentru cel mai bun raport anual realizat de organizatii neguvernamentale din mediul rural. Eligibile vor fi organizatiile infiintate si care deruleaza activitati in mediul rural.
- premiul pentru rapoartele realizate de organizatiile de mediu
- premiul pentru reflectarea activitatilor de instruire in raportul anual, premiul este initiat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.
- premiul „Un pas pentru sustenabilitate” pentru reflectarea in raportul anual al activitatilor generatoare de venituri. Premiul va fi acordat de initiatorul acestuia –Eurosucces

Vor fi lansate noi categorii:

- premiul pentru fundatii corporatiste

- premiul pentru reflectarea activitatii de responsabilitate social corporative in raportul anual. Vor fi invitate sa se inscrie in concurs, firme ce actioneaza pe piata din Romania si au activitati de implicare sociala.

De asemenea, vor fi acordate diplome pentru rapoartele anuale ce se vor remarca printr-un element important precum creativitate, coerenţa mesajului vizual, eficienţa costurilor, planificare strategica.

Castigatorii vor fi anuntati in cadrul unei ceremonii care va avea loc la finalul lunii noiembrie si care va reuni reprezentanti ai donatorilor, companiilor private, sectorului neguvernamental, oficialitati si presa.

Organizatiile trebuie sa completeze un formular de inscriere si sa il trimita, impreuna cu 5 exemplare ale raportului anual pentru anul 2007, la Forumul Donatorilor din Romania, la adresa indicata in formular. Formularul de inscriere poate fi solicitat prin e-mail la: magda.ciobanu@donorsforum.ro sau se poate descarca de pe siteul www.donorsforum.ro sau accesand direct http://s6.transfer.ro/storage/9d94205672.zip

Termenul limita pentru inscrierea in concursul din acest an este 30 noiembrie 2008, data postei.

Puteti solicita detalii suplimentare de la Magdalena Ciobanu Stoian e-mail: magda.ciobanu@donorsforum.ro sau telefon 021 311 88 11 .

Am speranta ca anul acesta numarul rapoartelor trimise catre Forumul Donatorilor sa fie mult mai mare si sa luam parte cu adevarat la transparentizarea societatii civile din Romania!

Eu trimit raportul, voi?

Cristina

4 octombrie - "Ziua Florian Pittiş"

BUCUREŞTI / 12:26, 3.10.2008

Radio 3Net "Florian Pittiş" decretează 4 octombrie 2008 "Ziua Florian Pittiş", postul urmând să prezinte pe parcursul întregii zile documente, comentarii, interviuri cu şi despre Moţu, informează Societatea Română de Radiodifuziune (SRR).

Astfel, Radio 3Net "Florian Pittiş" va prezenta pe toată durata zilei de sâmbătă documente (unele inedite), interviuri cu şi despre Moţu şi muzică.

Prin acest proiect, Radio 3Net "Florian Pittiş" continuă seria zilelor-eveniment, printre care s-au numărat: Woodstock, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Cornel Chiriac, John Lennon, Jim Morrison, Elvis Presley, Nicolae Covaci.

Evenimentul vine după ce, pe 2 octombrie, albumul "Sunt tânăr, Doamnă...", ce îl omagiază pe regretatul Florian Pittiş şi care cuprinde cele mai îndrăgite melodii şi cele mai cunoscute poezii interpretate de artist, a fost lansat la Sala Radio a Radiodifuziunii Române, în prezenţa prietenilor acestuia.

Florian Pittiş a murit anul trecut, pe 5 august, la vârsta de 63 de ani.

Cristina



Mi-e dor de tine

“Motivatia este ceea ce te face sa incepi ceva. Obiceiul si succesul este ceea ce te face sa mergi inainte. “

Iti multumesc pentru motivatia pe care mi-ai oferit-o; iti multumesc pentru fiecare cuvant pe care mi l-ai adresat; iti multumesc pentru fiecare sfat; iti multumesc pentru fiecare dojeneala; iti multumesc pentru tot ce-ai facut in jurul tau; iti multumesc pentru tot binele pe care l-ai facut; iti multumesc ca n-ai plecat fara sa lasi ceva in urma ta!

Mi-e dor de tine! As fi vrut sa-ti spun atatea, as fi vrut sa te sun sa-ti cer sfatul, sa-ti povestesc ce-am mai facut, sa te ascult cand imi povestesti ce te-a impresionat in ultima perioada, sa stau sa te privesc in timp ce-i inveti cate ceva pe copilasii de la consiliul cum ai facut si cu mine, as fi vrut sa te cunoasca!

Stiu ca esti bine, stiu ca esti langa noi, stiu ca ne indrumi si ca niciodata n-ai plecat cu adevarat..insa sunt momente cand vreau pur si simplu sa te vad!

Anii trec mult prea repede, insa, pe zi ce trece, te simt tot mai actual in viata mea, am senzatia ca ma apropii de tot ce-mi povesteai si ca abia acum te inteleg cu adevarat! Pe 1 octombrie implineai 30 de ani si voiam sa stii decat atat: mi-e foarte dor de tine! Sunt doua melodii pe care le ascult mereu gandindu-ma la tine! Sunt doua melodii care au fost create de/pentru doi ingeri care s-au ridicat si ei la cer alaturi de tine!





Pentru cei care nu l-au cunoascut pe Florin, sper sa-l cunoasca prin intermediul nostru, al celor care il vom purta mereu in suflet si in fapte!
http://www.noi-orizonturi.ro/herofile/florin_lupu.asp

Haideti sa facem fiecare clipa sa conteze si sa incercam sa lasam ceva in urma noastra!

Cristina

Make your influence positive



E important sa ne dam seama ca reprezentam un model pentru copiii nostri! Haideti sa le oferim modele bune, sa le dam sansa sa-si contureze singuri personalitatea pornind de la o influenta pozitiva!

O zi frumoasa,
Cristina