sâmbătă, 23 august 2008

Tragediile nepasarii

Cum e posibil asa ceva?
Cum e posibil ca un copil sa moara in chinuri groaznice in Romania lui 2008?
Cum e posibil ca stirile unei televiziuni sa arate astfel:
Unde e societatea civila acum? Ce facem noi in timpul asta? Parteneriate cu Directiile Judetene pentru Protectia Copilului. Care directii? Oameni pusi in functii care habar n-au pe ce lume traiesc si care decid soarta unor copii? Soarta colegilor copiilor nostri? Cum se poate sa stam sa ne uitam la stiri si sa nu spunem nimic, sa nu reactionam in nici un fel? Sa nu solicitam un control amanuntit la toate directiile din tara si mai ales la fiecare din cei 150 000 de asistenti maternali?
Trebuie sa facem asta!
Suntem datori acelor sufletele care s-au stins fara vina!
Suntem datori copiilor care se uita la televizor si care plang ingroziti!
Suntem datori sa nu ramanem indiferenti daca vedem ceva de genul asta in jurul nostru, suntem datori sa protejam copiii, suntem datori sa-i aparam pe cei care nu se pot apara!

E posibil ca un copil sa treaca prin asta:



Daca ramanem indiferenti atunci suntem asemenea asitentei maternale: niste monstri!

Cu speranta,
Cristina

Cardul European de Asigurari de Sanatate

Trebuie sa avem parte de tragedii pentru a intelege ca suntem in pericol ca simpli cetateni romani? Trebuie sa ajungem in spitalele din alte tari ale Uniunii Europene sa aflam despre Cardul European de Asigurari de Sanatate? Trebuie sa platim pentru indolenta celor acre ar trebui sa ne protejeze? Trebuie sa ne vedem persoanele drage pe paturile spitalelor europene pentru a da din colt in colt sa aflam despre cardul european de sanatate? Cati oameni trebuie sa moara pentru ca in sfarsit guvernantii nostri sa aiba un "atac de panica" si sa fie responsabili?
Asadar, nu asteptati sa se intample toate astea, nu asteptati sa avem inca o oportunitate musamalizata fara rost: solicitati cardul european de asigurari de sanatate!

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana avem dreptul de a primi Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS). Acest card ne permite sa primim asistenta medicala necesara in timpul sederii temporare in orice tara a Uniunii Europene.

Cardul va permite accesul la serviciile medicale furnizate in majoritatea cazurilor in sistemul public si veti fi tratat la fel ca o persoana "asigurata" care locuieste in tara pe care o vizitati.

"S-ar putea ca acesta sa nu acopere toate prestatiile pe care dumneavoastra v-ati astepta sa le primiti gratuit de la Sistemul de Asigurari Sociale de Sanatate din România. S-ar putea sa trebuiasca sa contribuiti la costul ingrijirilor medicale. (De exemplu, in Germania, daca rezidentii germani trebuie sa co-plateasca 10 Euro pentru fiecare zi de spitalizare pentru primele 20 zile de spitalizare pe an, rezidentii romani vor trebui sa plateasca aceeasi suma daca se intâmpla ca ei sa fie spitalizati in Germania in timpul sederii lor temporare).
De asemenea in anumite state membre, prestatiile medicale se platesc de catre dumneavoastra si cererea de rambursare a banilor o veti face catre casa locala de asigurari de sanatate. Totusi, doar furnizorii de servicii medicale care au incheiat contracte cu sistemul lor de asigurari sociale de sanatate recunosc CEASS. Daca apelati la serviciile unui medic privat, veti plati, dar s-ar putea sa aveti dreptul la o rambursare partiala a cheltuielilor.

Acest card este eliberat de catre Casa de Asigurari de Sanatate la care sunteti asigurat. Pentru a primi CEASS trebuie sa faceti o cerere catre asigurator (CAS). Acesta va analiza cererea dumneavoastra si daca sunteti asigurat veti primi cardul in 7 zile de la data depunerii cererii. Cardul este valabil sase luni si nu se elibereaza gratuit. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a stabilit o taxa de eliberare a cardului in valoare de 2,1 RON. In circumstante exceptionale, daca CEASS nu este disponibil si dumneavoastra trebuie sa calatoriti in una din tarile Uniunii Europene, in cazul in care veti avea nevoie de asistenta medicala pe perioada sederii temporare, CAS la care sunteti asigurat va va elibera un certificat inlocuitor provizoriu valabil pe perioada sederii dumneavoastra temporare.

CEASS se elibereaza individual, pentru fiecare membru al familiei in parte, facandu-se sau nu dovada de asigurat - http://www.cnas.ro/default.asp?id=47 -.

Haideti sa nu le dam "privilegiul" sa fim "ajutati" de consuli amabili sau de ministri interesati de soarta cetatenilor romani, haideti sa ne luam toate masurile de precautie si sa intram in posesia acestor carduri. Daca nu pentru noi, macar pentru familiile noastre!

O seara linistita, Cristina