vineri, 25 iulie 2008

Primul meu articol in Revista Nationala de Administratie Publica

Pe 9 iunie a aparut in Revista Nationala de Administratie Publica primul meu articol stiintific: "Legitimitatea managementului public". Nu stiu cat de bun este, nu stiu cata valoare aduce sistemului administrativ din Romania, dar sper sa fie un punct de pornire intr-o noua abordare a legitimitatii per ansamblu.

http://www.administratie.ro/articolenou.php?articol_id=20322

Un week-end linistit,
Cristina

miercuri, 9 iulie 2008

Chiar trebuie sa fie totul atat de greu?

Iti doresti sa faci o multime de lucruri, iti doresti sa schimbi totul in jurul tau, iti doresti sa lupti cu toti in jurul tau pentru a face un bine... Ce se intampla atunci cand nu mai poti? Ce se intampla atunci cand ultimul gram de putere ti-l consumi urcand patru etaje in 15 minute? Ce se intampla in momentul in care vrei cu tot sufletul ceva dar organismul nu te mai ajuta? Ce poti face atunci cand iti consumi toata energia intr-un sfert de ora de discutii furtunoase pentru a obtine un spatiu pentru un centru social sau pentru a convinge o persoana ca merita sa invete, sa lupte, sa ajunga un om dedicat carierei sale si devenind astfel mandria copiilor lui... E destul de epuizant..insa asta ajungem sa facem zi de zi: sa luptam cu toti, sa luptam inclusiv cu cele mai apropiate persoane sau chiar cu noi.

De ce trebuie sa fie totul atat de greu?

De ce nu putem sa ne intelegem din priviri? De ce nu putem sa justificam o singura data ceva ce ar trebui sa auda mai multi? De ce trebuie sa-ti dai si ultima picatura de viata pentru a-i indemna pe ceilalti sa faca ceva ce nici macar n-ar fi trebuit sa intre in vizorul tau..ci pur si simplu tine de responsabilitatea proprie.. Cred ca mi-am dat singura raspunsul.

Oameni buni, haideti sa nu mai facem totul in jurul nostru sa fie atat de greu..

Cu prietenie,
Cristina

joi, 3 iulie 2008

Formularul E 112 - sansa la viata

Noi vorbim de corectitudine?
In 2007 sute de oameni au murit fara sa stie ca puteau sa aiba inca o sansa la viata in baza unei prevederi europene ce permite tratamentul la clinici din strainatate, pe baza asigurarii pe care o avem in tara, o data cu integrarea in UE. Ce-i corect in asta?
Ce-i corect in a elibera intr-un an intreg doar 84 de formulare si a deconta doar 235 000 de euro din 20 de milioane disponibili?
Ce-i corect in a secretiza sansa la viata a bolnavilor ce nu pot fi tratati in Romania?

NIMIC! Nu exista nimic corect in asta! Este doar o atitudine josnica, demna de dispretul tuturor!

"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a eliberat, pana la data de 20.11.2007, un numar de 84 de formulare E 112, asiguratilor romani care au necesitat tratament in statele membre ale Uniunii Europene in baza Regulamentelor europene de securitate sociala nr. 1408/71 si 574/72.
(...)
Casele de asigurari de sanatate la care sunt luati în evidenta asiguratii elibereaza formularul E112 solicitantilor, daca se încadreaza în una din urmatoarele situatii:
sageataasiguratul îsi transfera resedinta pe teritoriul unui alt stat membru UE si necesita mentinerea dreptului la prestatiile de boala – maternitate acordate pâna la momentul transferului în România,
sageataasiguratul urmeaza sa efectueze un serviciu medical care face parte din pachetul de servicii medicale de baza din România, iar acesta nu poate fi acordat într-un interval de timp necesar în mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv în tara noastra, luându-se în considerare starea curenta de sanatate a persoanei si evolutia probabila a bolii.

Asiguratii care solicita formularul E112 vor depune la casa de asigurari de sanatate de care apartine urmatoarele documente: cerere; copie a actului de identitate sau, dupa caz, a certificatului de nastere; un raport medical care va contine recomandarea pentru efectuarea tratamentului în strainatate, numai pentru cea de a doua situatie; dosarul medical din care sa rezulte diagnosticul pacientului si faptul ca serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în nici una din unitatile sanitare din România; precum si o confirmare scrisa din partea unitatii sanitare din statul membru al Uniunii Europene din care sa rezulte disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical în perioada indicata de persoana solicitanta. În situatia în care asiguratul îsi schimba resedinta va prezenta si un înscris medical din care sa rezulte ca deplasarea nu aduce prejudicii starii de sanatate sau primirii tratamentului medical.

Casele de asigurari de sanatate nu intervin în întocmirea raportului medical sau a evaluarii medicale a pacientului neavând atributii în acest sens, opinia medicala fiind cea care primeaza.

În anul 2007, în bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate au fost alocate 20 de milioane de lei pentru toate prestatiile medicale acordate asiguratilor români într-un stat membru al Uniunii Europene, atât pe baza cardului european de asigurari de sanatate, a formularului E112 cât si a celorlalte formulare europene. În anul 2008 suma propusa spre aprobare, cu aceeasi destinatie, este de 348 de milioane de lei."
Biroul de presa al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Pana la urma viata victimelor secretizarii formularului E112 s-a redus la atat: un comunicat de presa!

Haideti sa promovam acest formular, haideti sa dam o noua sansa! - http://robertsoft.blogspot.com/2007/11/formular-e112.html - exemplul unui sufletel salvat.

Cu speranta,
Cristina

miercuri, 2 iulie 2008

Efectul Paler

Am fost foarte impresionata in aceasta seara de demersul celor de la Antena 3 care au incercat sa contureze "Romania lui Paler" - un colaj cu cele mai importante descrieri si caracterizari realizate de cel ce a fost, este si va fi Octavian Paler - "Romania face parte din destinul meu. (...) Romania este pentru mine patrie, restul sunt tari".

Azi, maestrul Octavian Paler ar fi implinit 82 de ani. Mi-ar placea sa va transmit "Interviul cu Dumnezeu" realizat de Octavian Paler..De ce? De fiecare data cand nu am raspunsuri, de fiecare data cand vreau raspunsuri, de fiecare data cand ma simt depasita de situatie..citesc acest interviu. Sper sa aveti rabdarea de a-l pargurge si de a intelege macar putin importanta acestui "diamant omenesc".

Acum nu mai putem vorbi decat despre EFECTUL PALER.

Haideti sa facem asta!

Cristina